Aan de voet van de bergen…

Een vakantie adresje vinden op het internet. Voor de één een hobby, voor de ander een nachtmerrie.

Ik vind het heerlijk om vakantie ideeën te verzamelen, de route uit te stippelen of een reis samen te stellen. Het liefst nog met de gele Michelin kaarten uitgevouwen voor me op tafel. Het zit in de familie…

🙋🏻‍♀️💁‍♀️

Zal ik je iets verklappen?

Ik reis al jaren door Frankrijk en de Alpen. En door een spontane vakantie keuze, een paar jaar geleden, heb ik ‘la dolce vita’ ontdekt. Want tijdens een fietsvakantie van Florence naar Siena en terug zie en proef ik kilometers veel van Toscane. Het landschap én de hartelijkheid van het Italiaanse volk laat een warme, onvergetelijke indruk op me achter.

 

Een paar jaar later surf ik voor onze zomervakantie op het internet en ongemerkt passeren vele adresjes in Toscane.Maar na een kwartiertje ‘googlen’ stuit ik op een adresje dat bijna te mooi is om waar te zijn. Een appartement, met zwembad omringd door glooiende heuvels, wijnranken, hazelnoot struiken, fruitbomen. Landelijk gelegen net buiten een dorpje en met diverse stadjes in de directe  omgeving.

Ik stoot m’n man aan en laat het hem zien. Hij klikt op de foto’s, leest de omschrijving en raadpleegt de beoordelingen. Hij kijkt me vragend aan. Ze krijgen alleen maar tienen. Dat bestaat toch niet zegt hij en maakt een wuivend gebaar. Een dag later bekijk ik een paar andere adresjes, maar ik vind niets wat maar in de buurt komt van dit ene adresje. Ik neem nog maar even een kop koffie. Vijftien minuten later druk ik op de knop en boek ik het appartement.….

Sindsdien brengen mijn partner en ik minstens één keer per jaar een bezoek aan de Piemonte. En aangestoken door de verhalen van @rikrensen betrap ik mezelf erop dat ik dol enthousiast ben geraakt op deze streek.

 

Wat me direct opvalt zijn de bijzondere gerechten uit de Piemontese keuken, ‘la cucina piemontese’, waar culinaire klassiekers en gastronomie hand in hand gaan met prachtige wijnen.

Overwijn gesproken. Hier in deze streek raak ik niet uitgeproefd. Wat een heerlijke wijnen vind je hier. De Barolo is verreweg de bekendste. Maar proef vooral ook de rode wijnen, afkomstig van de Nebbiolo of de Barbera, of Dolcetto druif. Gaat je voorkeur uit naar witte wijn? Dan tip ik je graag een Roero Arneis. Wat mij betreft een aanrader.

Hou je van schilderen, fotograferen of wandelen?

Hier kan je alle kanten op, want het decor waar al die wijn wordt verbouwd kenmerkt zich door een prachtig heuvelachtige landschap met adembenemende vergezichten en uitzicht op de Alpenpieken, zoals Monte Viso, Gran Paradiso of de Mt. Blanc. Panorama’s waarvoor ik graag vroeg m’n bed uitspring (zoals kort geleden toen ik vlakbij de Mt. Blanc logeerde). Aan het einde van de dag doet de ondergaande zon er vaak nog een schepje bovenop. Dan is het op en top genieten als de zon als een vuurrode bal de horizon oranje rood kleurt. Che bello tramonto!

 

En zo kan ik nog wel even doorgaan met het aanprijzen van deze streek….

Bijvoorbeeld met de zomer en de winter truffel, de geweldige meel van Mulino Marino, of de geitenkaas uit Roccoverano.

Oh en natuurlijk zijn er tal van lokale evenementen van begin mei tot ver in het najaar, met natuurlijk als afsluiter hét truffelfestival in Alba.

Heb jij de Piemonte al ontdekt?

Ciao, buono soggiorno