The mountains are calling and I discovered why

Tijdens een crash op mijn snowboard in de winter van 2015 breek ik mijn linker pink en meer. En dan in juli 2017 overlijdt mijn vader, mijn creatieve voorbeeld.

Op dat moment ben ik 55 jaar. Hoe is het toch mogelijk dat ik deze twee wake-up calls nodig heb om te gaan doen wat echt bij me past. Om mijn droomleven te gaan leven. Toch hangt het al heel lang in de lucht…

Een passie voor fotografie heb ik al zo lang ik me kan herinneren. Mijn vader fotografeert graag en door hem krijg ik de smaak van het fotograferen te pakken. Apetrots ben ik als ik op mijn 10de verjaardag een plastic klikklak fototoestelletje krijg. Waar andere meisjes met barbies spelen, ben ik buiten te vinden, samen met mijn camera. Tijdens m’n studie wordt ik serieuzer, maar het buiten zijn, buiten sporten of op m’n motor rijden geeft me een heerlijk vrij gevoel. Tijdens de zomervakanties doe ik niets liever dan op m’n motor door de bergen toeren. Tentje mee en met weinig bepakking beleven m’n toenmalige partner en ik mooie avonturen. Geen Col in de bergen blijft ongezien en vele duizenden kilometers worden afgelegd. De bijzondere ontmoetingen met lokale mensen verwarmen mijn hart.

Na de Grafische MTS en m’n eerste baan in de Grafische industrie kies ik ervoor m’n toekomst te verzilveren in de opkomende IT sector. Het geeft me een onafhankelijk gevoel, een drijfveer die ik van huis uit meekreeg. De jaren daarop verdwijnt mijn passie stilletjes naar de achtergrond. Als ik in 2007, na m’n echtscheiding, onderzoek waar ik blij van wordt , is dat het begin van een nieuwe fase in mijn leven. Pas dan besef ik dat ik mezelf heb weggestopt. M’n camera komt weer tevoorschijn en ik schrijf me in voor de FotoVakSchool in Amsterdam. Naast m’n fulltime baan volg ik op zaterdag de Vakopleiding. Ook al is de combi van werken en ‘studeren’ af en toe best pittig, het geeft me bergen energie en vleugels. Ik geniet intens. Jaren later besef ik dat ik hier de basis leg. Hier begint mijn reis, naar mezelf en herontdek ik m’n passie. In 2010 ontmoet ik mijn nieuwe partner, Erik. Aan hem heb ik veel te danken. Hij geeft mij rust, ruimte, veiligheid en warmte en meer en meer wordt ik weer ‘mezelf’.

Tijdens één van onze zomervakanties op een Agriturismo in de Piemonte voel ik één en al verwondering. Het huis, het landgoed, de omgeving. Ik vraag het echtpaar of ik een paar foto’s mag nemen. Niets vermoedend mag ik m’n gang gaan. Ze zijn compleet verrast. Door de foto’s zien ze ineens de schoonheid van hun huis en de plek, waar ze al die jaren al wonen. “We wisten niet dat we op zo’n mooie plek woonden”, is hun reactie. Een hartverwarmend mooi compliment . Met de verwondering die ik voel en via mijn fotos overbreng, creëer ik onbewust de basis van mijn droomleven.

De crash op mijn snowboard zorgt voor een ommekeer in mijn leven. Ik begin signalen te herkennen en te luisteren naar mezelf. En na het overlijden van mijn vader voel ik de power. Hij geeft mij de energie om mijn droom achterna te gaan. Ik weet alleen nog niet goed ‘hoe en wat’. Gek genoeg laat ik het ‘hoe’ los en voel dat ik het niet alleen kan. Dan stap ik intuïtief in een coaching traject. De lessen dwingen me om naar mezelf te luisteren, om contact met mezelf te maken. Stap voor stap valt de puzzel op z’n plek. Mijn hart opent zich en volslagen verrast zie ik mijn droom helder voor me. Wow. De bergen roepen mij, dat voel ik! Daar ben ik thuis. Daar wil ik mijn passies samenbrengen!

     

Ik geloof in de kracht van authentieke en sprekende beelden

Beelden die een verlangen of een herinnering oproepen

Ik blik terug op mijn leven, over wie ik ben en waar ik blij van word. Fotografie, de bergen, reizen, schrijven. Verwondering delen via beelden en verhalen. Mensen ontmoeten en verbinden vanuit passie. Mensen net als ik, ondernemers met een droom en innerlijke drijfveren, die, met vooral veel doorzettingsvermogen, hun droom waarmaken. Mijn passie voor de bergen, de fotografie en de verbinding met de ondernemer achter het verhaal komen hier samen.

Ik voel veel energie en vreugde wanneer ik een bijzonder gastenverblijf in de Alpen mag ‘beleven en proeven’ en het vervolgens mag vertellen met sprekende, sfeervolle foto’s en een boeiend verhaal. Via mijn foto’s en verhalen de authentieke sfeer doorgeven en verbinden. Ja dan is voor mij de cirkel rond. Wat een rijkdom…

Nu leef ik mijn droom en help ik [gastenverblijf] ondernemers hun bedrijf beter online te presenteren met sprekend beeldmateriaal en verhalen.

 

Monique Donkersloot

MountainMoods – sfeerfotografe en verhalenschrijfster voor ondernemers in de Alpen